Onze school is niet alleen sterk in technologie, wetenschap en economie. We zijn ook fier op ons internationaal visitekaartje. Een ander hoogtepunt in het schooljaar is de actiedag.
Tijdens de internationale uitwisselingen word je ondergedompeld in het dagelijkse leven van een buitenlandse leerling. Je verblijft gedurende één week in een gastgezin waarna de buitenlandse leerling ook één week bij jou te gast is. Zo kom je in contact met andere culturen, andere leef- en eetgewoontes, andere talen.
Naast een kennismaking met het onderwijs in de partnerschool, is er ruimte om de plaatselijke cultuur op te snuiven. Uitstappen naar kunststeden, lokale bedrijfjes en sportactiviteiten staan op het programma. Het relationele aspect komt ook aan bod . Je past je aan aan een andere gezinssituatie en ook je eigen medeleerlingen leer je op een andere manier kennen tijdens deze twee weken. Onze partnerscholen bevinden zich in Putignano, Crotone, Alcamo (Italië), Tremp, El Pont de Suert, Olot, Logroño (Spanje) en Lodz (Polen).
Jaarlijks organiseren we met Dia Internationaal een brunch en een wafelverkoop om deze projecten extra te financieren.
De uitwisselingen betekenen een extra meerwaarde voor al onze opleidingen tijdens de 2de en 3de graad.
In het zesde jaar kunnen onze leerlingen van de profielen 'breed' en 'gericht' deelnemen aan een uitwisseling met Sacramento. In de Paasvakantie verblijven zij twee weken in een Amerikaans gezin in het zonnige Californië en bezoeken ze San Fransisco, Yosemite, Lake Tahoe en proeven ze zo van de Amerikaanse way of life! In het begin van de zomervakantie komen de Amerikaanse leerlingen naar Aarschot en verblijven zij op hun beurt bij onze leerlingen. Wij nemen hen mee naar Brugge, Antwerpen, de Biesbossen en Parijs! Hier ontstaan vriendschappen voor het leven!
Traditiegetrouw organiseert het Team Germany voor de richtingen autotechnieken en auto om de twee jaar een studiereis naar Duitsland. Tijdens deze uitstap maken de leerlingen kennis met verschillende Duitse automerken.
Ze ontdekken hoe voertuigen ontwikkeld en geproduceerd worden bij Audi, BMW, Porsche en Mercedes.
In de verschillende automusea leren ze de rijke automobielgeschiedenis van Duitsland kennen.
In het concentratiekamp van Dachau krijgen de leerlingen een andere kijk op de geschiedenis van Duitsland.
Onze leerlingen van het eerste jaar krijgen in mei de kans om deel te nemen aan een driedaagse minitrip naar Parijs en Disneyland Parijs. Dolle pret en amusement verzekerd met alle klasgenoten!
Het is een evenwichtig programma waarin zowel aandacht besteed wordt aan cultuur als ontspanning. Wij logeren in Hôtel Kyriad in Disneyland Resort Paris.
In een tijd waarin we reizen om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken en te beleven, krijgen onze leerlingen van het derde jaar de kans om de bijzondere sfeer te ervaren die in een bedevaartsoord zoals Lourdes te voelen is. Een spirituele belevenis waarvan de leerlingen nog jarenlang spreken…
Vanzelfsprekend maken we van de gelegenheid gebruik om met volle teugen te genieten van de prachtige omgeving in de Pyreneeën. Tijdens de heenreis bezoeken we ook Parijs en bij de terugreis staan Bordeaux en Futuroscope op het programma.
Een heel apart internationaal contact heeft onze school met het West-Afrikaanse land Gambia. Al sinds 2008 gaan leerlingen uit de praktisch gerichte studierichtingen 14 dagen naar Gambia om er daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken en tussendoor kennis te maken met een totaal andere cultuur. Gestimuleerd door enkele leerkrachten hout maakten onze leerlingen speeltoestellen, zitbanken, tafels en boekenkasten. Maar ze namen ook het dak en het sanitair van de Sawallah Nusery School en de bouw van een nieuw medisch centrum voor hun rekening. Een onvergetelijke belevenis voor de leerlingen en een fel gewaardeerde realisatie voor de plaatselijke bevolking.
“Door de uitwisselingsprojecten heeft DIA me de kans gegeven leuke, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te ontdekken... Een unieke ervaring die me altijd zal bijblijven.”
Rune
Onze school kent een lange traditie van aandacht, zorg en gelijkwaardigheid. We vinden hiervoor de inspiratie bij de heilige Damiaan.
Het M-decreet geeft ons de kans te bevestigen en verder uit te bouwen waarin we geloven en waarin we goed zijn:
Samen met de ouders, het CLB en het ondersteuningsnetwerk laat DIA elke jongere schitteren.
“Wij als ouder van een jongen met ASS en ADHD zijn zeer tevreden over het Damiaaninstituut! Hij komt zeer graag naar de school en wordt door de leerkrachten en leerlingbegeleiding goed begeleid! Je voelt dat deze school zorg draagt voor kinderen die het soms wat moeilijker hebben! Dank jullie wel hiervoor!”
mama van Pieter
Elk jaar kiest onze school enkele kleinschalige projecten die ze financieel wil steunen. De projecten worden in alle klassen voorgesteld: jongeren komen in contact met projecten die armoede bestrijden, die een bepaalde persoon helpen, projecten van dichtbij of veraf, … Daarna werkt elke klas een activiteit uit: een eetkraampje, een sportactiviteit, een wedstrijd, … die centjes opbrengt. Kortom, onze school wordt een halve dag omgetoverd tot een heuse Vlaamse kermis. De leerlingen beleven een toffe dag en de ‘goede doelen’ zijn gelukkig en dankbaar. Oud-leerlingen denken met veel plezier terug aan deze unieke traditie die al meer dan 35 jaar bestaat. En natuurlijk verkoopt onze school ook elk jaar stiftjes voor de Damiaanactie!
“Een Vlaamse kermis op school: heel leuk om zo arme mensen een beetje te helpen.”
Jelle
Regelmatig organiseren we vakoverschrijdende projecten (VOET). Geen leeRstof, maar wél leeFstof.
“Veiligheid dragen wij thuis hoog in het vaandel. De jongens hun fietsen zijn uitgerust met extra fluostrips, lampjes en ze gebruiken de DIA-rugzakhoes. Reeds fijn dat we deze zo goedkoop konden aankopen bij jullie. Ik ben blij dat jullie als school ook extra aandacht aan zichtbaarheid in het verkeer besteden.”
Tanja, mama van Jasper
We nodigen ook ex-druggebruikers uit, we organiseren een politiek debat voor de zesdejaarsleerlingen waarin expressie, geschiedenis, godsdienst en PAV de handen in elkaar slaan. We maken excursies naar het Parlement en maken links tussen economie en geschiedenis. In de jury van de geïntegreerde proef (GIP) zitten zowel leerkrachten industriële wetenschappen als taal als geschiedenis: allemaal leveren ze hun bijdrage omdat ook de leerlingen verschillende disciplines combineren.
Kortom, in DIA gaan we vaak over de schreef… van het vak.
“Op de PIKASOL-dag hebben we veel gelachen met seks en zo maar we hebben ook heel veel gepraat over vriendschap. Ik heb er veel uit geleerd.”
Cate