Onze school

Leren leren

Bij het Damiaaninstituut draait leren om veel meer dan alleen het onthouden van feiten. Wij richten ons op het aanleren van de juiste vaardigheden en kennis, zodat onze leerlingen niet alleen vandaag, maar hun hele leven lang blijven leren en groeien. Wij willen dat onze leerlingen slim en zelfverzekerd worden in het denken en het oplossen van problemen. Wij geloven dat leren verder gaat dan het klassieke 'uit het hoofd leren'. Het gaat om écht begrijpen wat je leert en dit kunnen gebruiken in verschillende situaties. In onze snel veranderende wereld zijn vaardigheden zoals kritisch denken en goed kunnen analyseren heel belangrijk. We willen onze leerlingen deze vaardigheden bijbrengen op een manier die bij hen past. Bij ons leert iedereen dat je slimmer en vaardiger kunt worden als je je best doet, slimme methodes gebruikt en goed samenwerkt met anderen. We gebruiken actieve manieren van leren, zoals debatteren en praktische opdrachten, zodat onze leerlingen echt betrokken zijn bij wat ze leren. Dit helpt hen om de informatie beter te begrijpen en te onthouden. Samenwerken vinden we belangrijk, omdat dit leerlingen helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen en voorbereidt op samenwerken in de toekomstige werkomgeving. Ons doel is om elke leerling de hulp en aandacht te geven die nodig is om het beste uit zichzelf te halen. We willen dat onze leerlingen niet alleen goede cijfers halen, maar ook zelfstandige en slimme leerlingen worden. Zo leggen we samen een sterke basis voor hun toekomst.

Leren leren

Leerlabo's

In DIA helpen we jou om slimmer te leren studeren. Niet alleen tijdens de lessen krijg je heel wat studietips maar ook tijdens onze leerlabo's gaan we samen aan de slag. Een leerlabo is telkens opgebouwd uit een aantal sessies waarin we dieper ingaan op heel wat tips, tricks, tools en knowhow. Gedurende het hele schooljaar komen er heel wat thema's aan bod.

Denk maar aan:

  • het zoeken van een leerstijl die bij jou past
  • de kern uit een tekst halen
  • schema's en mindmaps maken
  • memoriseren
  • gebruiken van online tools
  • structuur brengen in je boekentas
  • een goede en haalbare planning opmaken

Kortom, alles wat je nodig hebt om te schitteren!

Studie-uur

Vind je het moeilijk om aan je huiswerk te beginnen? Maak je graag je huiswerk in een rustige omgeving? Vind je het fijn als er leerkracht of ondersteuner in de buurt is die je op weg kan helpen? Dan kan je van 15u25 tot 16u15 terecht in ons studie-uur.

Ochtendstudie

Stap jij al vroeg de schoolpoort binnen? Wil je graag even de leerstof nog eens bekijken of herhalen voor die belangrijke toets? Dan kan je van 8u00 tot 8u25 voor een warm en comfortabel plekje terecht in onze refter!

Inhaaluur

"Slimmer studeren kan je leren"

Meer praktisch