• by: DIABLOG
  • February 24th, 2018
  • Category: Event, LIMTEC
6 Elektromechanica naar LIMTEC

6G (Elektro-Mechanica) volgde afgelopen dinsdag een opleiding AS-i bus te Limtec. Limtec organiseert opleidingen en workshops rond actuele en nieuwe technieken in de technologische sector voor de industrie maar ook voor het onderwijs.

6G volgde deze opleiding omdat de GIP  ‘Trilvuller’ met AS-i bus werkt. Deze machine en andere onderdelen werden door Bosch Tienen aan de afdeling Elektro-Mechanica geschonken. Je kan de automatisering van deze trilvuller samen met de andere GIP’s van elektro-mechanica komen bezien op de opendeurdag in lokaal C7.


Simon T. schreef dit verslag over het verloop van de dag:

We spraken om 7u30 af in het station van Aarschot. Na een rit met de trein moesten we nog een lijnbus nemen naar het gebouw van Limtec.

Daar werden we ingedeeld in groepjes van drie. Elke groep had een computer en een PLC tot zijn beschikking. Eerst kregen we een korte theorieles over ASI bus.

AS-i bus (Actuator and Sensor Interface) is een ontwikkeling van verschillende fabrikanten van sensoren, actuatoren en PLC’s. Hiermee is AS-i bus een ‘open’ systeem en niet afhankelijk van één firma.

De doelstellingen van AS-i zijn: het verminderen van de bekabeling, het verbeteren van de mogelijkheden tot systeemintegratie en het verhogen van de flexibiliteit. Hierdoor nemen de kosten voor de installatie en onderhoud af.

Ook leerden we voor het eerst met een Siemens PLC werken. Het eerste deel van de theorieles werd afgesloten met een lekker drankje uit de automaat. Na de pauze gingen we nog even verder met de theorieles. Hier leerden we wat meer over de slaves en over het adresseren.

Na de middagpauze zijn we begonnen met het programmeren van een klein programma. Hierin hebben we enkele componenten in verwerkt waaronder een lamp, een sensor, een hoorn en drie signalisatielampen. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd om een klein programma te schrijven.

Na een leerzame dag namen we de trein en bus terug richting Aarschot.

Naar mijn mening was dit een zeer leerzame en interessante dag. Het was eens een andere manier van les krijgen en dat viel wel in de smaak. Ik vind het goed dat we nu wat meer weten over ASI bus, het is zeker een interessant onderwerp waar we nu toch al een beetje kennis van hebben. Ook vond ik het wel eens leuk om met een Siemens PLC te werken. Naar mijn mening mogen er zoveel als mogelijk van dit soort bijscholingen komen in de toekomst.

Meer foto's op onze Facebookpagina.
Adres
Damiaaninstituut
Pastoor Dergentlaan 220
3200 AARSCHOT

Tel. +32 16 56 70 59
info@damiaaninstituut.be
DIA
  • Sterk in technologie
  • Slim in wetenschap
  • Ondernemend in economie